Uudised ja teated

« Tagasi

„Maiad aias“ – tore värviraamat tulevastele koolijütsidele

Kõigile sügisel kooliteed alustavatele Harku valla lasteaialastele antakse kooliteele kaasa uus raamat, Anu Kihulase sulest ja Tõnis Kärema joonistustega „Maiad aias".

Anu Kihulane on Muraste kooli inglise keele õpetaja. Talle on alati meeldinud mängida sõnadega ning luuletanudki on ta juba pikka aega. „Maiad aias" sündiski sõnamängust: maiad kui indiaanlased ja maiad kui maiasmokad. „Kui pähe tekkis huvitav kujund, proovisin selle ümber luuletuse teha," ütles ta. Mõte anda „Maiad aias" välja raamatuna tekkis Anul pärast seda, kui oli kindel, et tema kolmas laps terveneb pärast vähioperatsiooni. „Raamatukirjutamine oli minu jaoks teraapia, äkki avastasin, kui palju lapsi põeb vähki, kui vapralt nad taluvad pikki ja piinavaid raviprotseduure," meenutas Anu ja lisas, et raamat oligi algselt mõeldud haigetele lastele lohutuseks.

Ideest raamatuni kulus Anul viis aastat, sest palju sai ümber tehtud. Raamatu trükkimist ja kunstnikutööd toetas Harku vald. Kokku trükiti 700 eksemplari, millest 500 läheb koolijütsidele ja 200 kingib autor Tallinna Lastehaiglale EV 100. sünnipäeval. Kes soovib raamatut osta ja oma heade soovidega seda haigele lapsele kinkida, saab pöörduda Anu Kihulase poole meiliaadressil: anu.kihulane@murastekool.edu.ee.

Iga laps teeb raamatust oma raamatu

„Maiad aias" on luuletustega värvimisraamat. Piltidel on kujutatud Harku valla koole lastepärases võtmes. Anu leiab, et pildil on palju suurem roll kui sõnal. „Kui laps ei oska veel lugeda, siis saavad seda teha vanemad, aga laps saab pilte värvida ja sellega ise oma raamatu kujundada," loetleb ta võimalusi, mida raamatuga koolieelsel ajal teha annab. Samuti saab värvitud raamatu hiljem kellelegi kinkida. „Näiteks haigele lapsele. Minu jaoks oli oluline, et annetaja tunnetaks isiklikult oma osalust heategevuses. Selleks on raamatu algusesse jäetud koht oma soovide kirjapanemiseks," täpsustas ta.

Kooliminevale lapsele saab samuti head soovid raamatusse kirjutada ja lapse nime jaoks on ka koht. Raamatusse võib ise juurde kirjutada või joonistada, sest pildid julgustavad ka ise katsetama.

Tegevused raamatuga koolitunnis

Ka koolitundi pakub „Maiad aias" mitmeid tegevusi. Õpetaja saab lastega arutada, miks vihmauss mullast välja tuli, mis nahkhiire varvaste vahel ikka on, mis on bataat, kuidas tigu äkki kiireks muutus, kes on maiad, kuidas tekkis/levib internet, kuidas hääldada sõna „maiad" ja mil moel sõna tähendus muutub vastavalt hääliku pikkusele jne. Vaadata luuletuse rütmi ja riimi ning lõpetada luuletus hoopis teise riimiga. Saab ka harjutada käelist osavust sellega, et värvida ei tohiks üle äärejoone.

Aivar Soe, Harku valla haridus- ja kultuuriosakonna juhataja kommentaar:

Muraste Kooli õpetaja Anu Kihulane tuli oma raamatuideega minu juurde eelmisel õppeaastal. Me leidsime, et sellist väärtustel põhinevat raamatukest võiks vald kindlasti toetada ja hea oleks, kui raamatusse oleks sisse punutud Harku valla koolivõrk. Nüüd oleks huvitav näha, kuidas „Maiad aias" oma elu elama hakkab, näiteks, kui palju on neid lapsi, kes selle täidetult oma esimesse kooli kaasa võtavad? Anu kindlasti ootab septembris."